Nyheder

EGENSE: Der er stille ude i Egense sådan en helt almindelig hverdagsformiddag, og formanden for LAK landsbyerne i Aalborg Kommune, Jørgen Folkvang, nyder landsbylivet og roen.

Men omvendt mener formanden også helt generelt, at der kan blive for stille ude i kommunens landdistrikt, hvor der bor omkring 95.000 mennesker, der nu skal have en ny landdistriktspolitik.

Siden kommunesammenlægningen i 2007 mener formanden, at der har været ”en mere eller mindre bevidstløs centralisering af kommunen”.

– Det betyder også, at vi ikke mærker noget som helst til borgerservice. Vi har ingen borgerservice herude, siger Jørgen Folkvang.

LAK vil gerne have, at en ny landdistriktspolitik sætter mere fokus på service i landdistriktet.

– Vi skal have noget mere service ud, og vi skal også have noget mere kultur ud. Vi skal også have mere kunst ud, der er jo ingenting.

Konkret har LAK et forslag, som man i mange år har bragt til forvaltningen.

– Der er internet i samtlige forsamlingshuse i Aalborg Kommune, og så kunne man sætte en lille skærm op, og så kunne vi snakke med borgerservice to gange om ugen, så vi kan ordne det, som vi kan ordne på afstand.

Flere andre kommuner har lavet lignende tiltag som eksempelvis Vejle Kommune, så der også er et borgerservice tilbud lokalt i forhold til eksempelvis pas og kørekort

Formanden tror, at mere service i landdistriktet udover penge lige så meget handler om fokus fra forvaltningernes side.

– Den eneste forvaltning, der har fokus er sundhed og kultur. Resten, tror jeg, tænker, at landdistrikt er ovre i sundhed- og kultur, så det skal vi ikke beskæftige os med, og det gør man så ikke.

I forhold til service peger Jørgen Folkvang på flere eksempler. Det gælder bl.a. lukning af biblioteker og nedskæring på bogbusser. En mindre ting er, at de lokale elinstallatører tidligere tog sig af vejbelysningen, men det blev ændret.

– Det har kørt kanon i mange år, men pludselig synes de, at det kunne de godt selv gøre, så i stedet for at den lokale elinstallatør holder øje med det og skifter en pære i nye og næ, så skal de have en mandskabsvogn med to mand herud, så jeg ved ikke, hvor besparelsen er.

Jørgen Folkvang mener ikke, at de embedsmænd, der finder forslag til centraliseringer, tænker konsekvenserne ind.

Et andet ønske hos LAK er mere fokus på erhvervslivet i landdistriktet, hvor formanden bl.a. savner, at Business Aalborg har fokus på, hvor der er private erhvervsgrunde i landdistriktet og gode bredbåndsforbindelser.
Faciliteter og infrastruktur

– Hvis de skal tilbyde en erhvervsgrund, så skal de vi

de, hvilke faciliteter og infrastruktur, der er. Men det er en typisk en ting, de ikke tænker på.

Jørgen Folkvang mener, at mulighederne for iværksættere på landet er fantastiske.

– De kan få en helt bolig for en brøkdel af det, som det koster i Aalborg, og der er lokale håndværkere som smede og elektrikere, der gerne vil give en hånd til noget rent fagligt, så man kunne få et samarbejde op.
Indkøbspolitik

Desuden savner LAK politisk opbakning til, at der gøres noget ved kommunens indkøbspolitik, så daginstitutioner, skoler og plejehjem kan handle mere lokalt.

– De har ikke på noget tidspunkt udnyttet de muligheder, der er i udbudsloven.
Jesper Schouenborg

Landsbyer kræver mere service

 

Fra Nordjyske 8. august