EGENSE: I sidste uge skrev NORDJYSKE Medier om den nye landdistriktspolitik, hvor sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl (V), der er ansvarlig for landdistriktsområdet, mente, at det vigtigste i den nye politik er at forkæle ildsjælene i landdistriktet.

Hos LAK landsbyerne i Aalborg Kommune kommer det ikke som noget chok, at støtte til ildsjælene er på dagsordnen, men i stedet lyder det, som noget man har hørt før, mener formand for LAK, Jørgen Folkvang.

– De tre landdistriktspolitikker, som man har lavet er ikke væsentligt forskellige fra hinanden. De er stort set ens, og nu vil man lave en ny, og jeg er bange for, at den også bliver ens, siger Jørgen Folkvang.

Han har absolut ikke noget imod, at ildsjælene forkæles, men i forhold til en ny landdistriktspolitik, ønsker han nytænkning.

LAK vil gerne have oplægsholdere udefra som bl.a. fremtidsforskere til at inspirere med nye ideer til den nye landdistriktspolitik.

– Jeg tror, at de (kommunen, red.) ser det som en desavouering, men det er det ikke, for vi holder meget af landdistriktskonsulenterne, for de er dygtige, og de gør et godt stykke arbejde.

I dag er det meget landdistrikterne, der skal komme til kommunen med nye tiltag.
Vi skal selv tage initiativ

– Det er jo sådan, at hvis vi skal have noget til at ske herude i landdistrikterne, så skal vi selv tage initiativet. Kommunen kommer ikke ud og siger, at vi har fået en ide, siger Jørgen Folkvang.

Han roser dog projektet ”udvikling i din by” for at være ”kanongodt”.

– Der tager de til nogle steder, som vi aldrig hører fra,

og så går de ud og får noget gang i dem. Det har været effektivt.
Bred forankring

Desuden opfordrer LAK til en mere aktiv deltagelse fra andre forvaltninger i kommunen udover sundheds- og kulturforvaltningen, så den nye politik er bredt forankret i kommunen, ligesom man vil have politikerne på banen.

– Der burde sidde en politiker fra hvert udvalg i arbejdsgruppen for landdistriktspolitikken.

I det hele taget mener han, at politikerne skal være mere aktive i arbejdet med en ny landdistriktspolitik.

– Det kan ikke passe, at vi skal sidde og lave politik sammen med embedsfolkene

Grundlæggende handler det dog om opmærksomhed.

– Kommunen må gerne selv tage initiativ, så vi mærker, at de vil os, og at vi ikke bare er til besvær.

Formanden ser dog også gerne, at der afsættes flere midler til landdistrikterne.

– Vi vil gerne have nogle flere kulturkroner herud.

Selvom Jørgen Folkvang mener, at der skal nytænkning til i forhold til den nye landdistriktspolitik, så mener han, at Aalborg Kommunen generelt set gør det godt på landdistriktsområdet.

– Vi har nogle af de bedste landdistriktsforhold i landet, vil jeg sige både økonomisk og indflydelsesmæssigt, men det betyder ikke, at træerne vokser ind i himlen.
Jesper Schouenborg

Landsbyer: Politikerne skal mere på på banen

 

Fra Nordjyske 8. august